Arašidy
Arašidy alebo inak podzemnica olejná. Túto pochutinu mnohí zaraďujeme medzi orechy. V skutočnosti ide však o strukovinu, akou je napríklad aj fazuľa, či hrach. Je zaujímavé, že táto rastlina nerastie voľne v prírode, ale je umelo pestovaná. Je skvelá pri chudnutí, chráni pečeň pred stukovatením, znižuje hladinu cholesterolu aj cukru v krvi a ešte aj zlepšuje našu pamäť. Samozrejme arašidy nemôžu chýbať ani na žiadnej párty. Hoci po nich ostáva kopec neporiadku, my im to odpustíme, pretože sú fakt fantastické.
Banány
Banán je zdrojom veľkého množstva vlákniny s nízkym obsahom kalórií. Preto ho milujú aj športovci. Konzumácia banánov môže pomôcť aj v boji proti depresiám. Dôvodom je obsah sérotonínu, ktorému sa ľudovo hovorí ako hormónu dobrej nálady. Takže, ak máme pocit smútku, zahryznime sa s chuťou do žltého banánu.
Jablká
Jablko je úplný zázrak prírody. Toto vedela už aj Eva v raji. Čo však nevedela je, že existuje až 7 500 jeho odrôd. Keby sme denne vyskúšali jednu, trvalo by 20 rokov, kým by sme vyskúšali všetky. Zvláštnosťou konzistencie jabĺk je, že plávajú na hladine vody, pretože 25 % ich objemu tvorí vzduch. Pri pravidelnej konzumácii sa znižuje hladina cholesterolu až o 10 %. Jablká obsahujú aj látky na zníženie toxínu, ktorý spôsobuje Alzheimerovu chorobu.
Nanuk
Táto „zmrzlina na paličke“ vznikla úplnou náhodou. V roku 1905 vtedy 11 ročný chlapec nechal počas chladnej noci vonku v pohári malinovkový prášok s vodou a drevenou paličkou. A tak náhodne vytvoril prvý nanuk. Samozrejme v podobe, akej ho poznáme dnes, sa začal predávať až o 19 rokov neskôr.
Uhorka
Šalátová uhorka obsahuje až 96 % vody, je teda úžasným zdrojom hydratácie. Preto, keď vidíme ženu s uhorkou na tvári, je to v poriadku – hydratuje. Okrem iného zmierňuje pálenie záhy a dokáže dokonca rozpustiť obličkové kamene. Zlepšuje imunitu, dodáva energiu a obsahuje síru a kremík, čo podporuje rast vlasov. Jediní, ktorí by sa mali vyhýbať jej konzumácií sú ľudia s problémami žlčníka, nakoľko je pre nich ťažko stráviteľná.
Muškátový oriešok
Muškátový oriešok pomáha pri reume, kŕčoch, pôsobí antibakteriálne a pôsobí ako afrodiziakum. Avšak denne môžeme skonzumovať len polovicu malej kávovej lyžičky, pretože vo veľkých dávkach pôsobí ako halucinogén a môže byť pre človeka nebezpečný. Preto deťom určite nie.
Wasabi
Pravé wasabi jedol asi málokto. Ide o mimoriadne ostrý japonský zelený chren náročný na pestovanie. Z tohto dôvodu, je žiaľ, skoro vždy nahradené zafarbeným klasickým chrenom. Ale aj ten urobí svoje.
Cukor
O cukre sa dnes veľa hovorí i píše. Zaujímavé je, že ľudia sa rodia s túžbou po ňom. Sacharidy sú zdrojom energie pre náš organizmus. Dôležité je však rozlišovať, ktoré cukry sú zdravé a ktoré nie. Preto konzumácia jednoduchých priemyselných cukrov, nie je tou najsprávnejšou voľbou.
A na záver, hlad je predsa len hlad. Či už máte chuť na sladké, či slané, určite to bude pre vás jedlo so šťastným príbehom. Preto, bez ostychu, kliknite na Bistro.sk a objednajte si jedlo, po ktorom práve vaše chute volajú.
Zdroj: https://www.buzzfeed.com/justinabarca/food-facts-that-will-blow-your-mind?utm_term=.rg3mXWdy3#.bkmp7X2NJ