Blog Bistro.sk Vychutnajte si s nami tie najlepšie jedlá.
16. január 2019

8 zaujímavostí o obľúbených potravinách

Každá potravina má svoju históriu a svoj vlastný príbeh. Veď posúďte samy. Vybrali sme pre vás osem významných chuťových postáv, ktoré o sebe prezradili, o čosi viac.

Jedlo

Arašidy

Arašidy alebo inak podzemnica olejná. Túto pochutinu mnohí zaraďujeme medzi orechy. V skutočnosti ide však o strukovinu, akou je napríklad aj fazuľa, či hrach. Je zaujímavé, že táto rastlina  nerastie voľne v prírode, ale je umelo pestovaná. Je skvelá pri chudnutí, chráni pečeň pred stukovatením, znižuje hladinu cholesterolu aj cukru v krvi a ešte aj zlepšuje našu pamäť. Samozrejme arašidy nemôžu chýbať ani na žiadnej párty. Hoci po nich ostáva kopec neporiadku, my im to odpustíme, pretože sú fakt fantastické.

 

Banány

Banán je zdrojom veľkého množstva vlákniny s nízkym obsahom kalórií. Preto ho milujú aj športovci. Konzumácia banánov môže pomôcť aj v boji proti depresiám. Dôvodom je obsah sérotonínu, ktorému sa ľudovo hovorí  ako hormónu dobrej nálady. Takže, ak máme pocit smútku, zahryznime sa s chuťou do žltého banánu.

 

Jablká

Jablko je úplný zázrak prírody. Toto vedela už aj Eva v raji. Čo však nevedela je, že existuje až 7 500 jeho odrôd. Keby sme denne vyskúšali jednu, trvalo by 20 rokov, kým by sme vyskúšali všetky. Zvláštnosťou konzistencie jabĺk je, že plávajú na hladine vody, pretože 25 % ich objemu tvorí vzduch. Pri pravidelnej konzumácii sa znižuje hladina cholesterolu až o 10 %. Jablká obsahujú aj látky na zníženie toxínu, ktorý spôsobuje Alzheimerovu chorobu.

 

Nanuk      

Táto „zmrzlina na paličke“ vznikla úplnou náhodou. V roku 1905 vtedy  11 ročný chlapec nechal počas chladnej noci vonku v pohári malinovkový prášok s vodou a drevenou paličkou. A  tak náhodne vytvoril prvý nanuk. Samozrejme v podobe, akej ho poznáme dnes, sa začal predávať až o 19 rokov neskôr.

Nanuk

Uhorka

Šalátová uhorka obsahuje až 96 % vody, je teda úžasným zdrojom hydratácie. Preto, keď vidíme ženu s uhorkou na tvári, je to v poriadku – hydratuje. Okrem iného zmierňuje pálenie záhy a dokáže dokonca rozpustiť  obličkové kamene. Zlepšuje imunitu, dodáva energiu a obsahuje síru a kremík, čo podporuje rast vlasov.  Jediní, ktorí by sa mali vyhýbať jej konzumácií sú ľudia s problémami žlčníka, nakoľko je pre nich ťažko stráviteľná.

 

Muškátový oriešok

Muškátový oriešok pomáha pri reume, kŕčoch, pôsobí antibakteriálne a pôsobí ako afrodiziakum. Avšak denne môžeme skonzumovať len  polovicu malej kávovej lyžičky, pretože  vo veľkých dávkach pôsobí ako halucinogén a môže byť pre človeka nebezpečný. Preto deťom určite nie.

 

Wasabi

Pravé  wasabi  jedol  asi málokto. Ide o mimoriadne ostrý japonský zelený chren náročný na pestovanie. Z tohto dôvodu, je žiaľ, skoro vždy  nahradené zafarbeným klasickým chrenom. Ale aj ten urobí svoje.

 

Cukor

O cukre sa dnes veľa hovorí i píše. Zaujímavé je, že ľudia sa rodia s túžbou po ňom. Sacharidy sú zdrojom energie pre náš  organizmus. Dôležité je však rozlišovať, ktoré cukry sú zdravé a ktoré nie. Preto konzumácia jednoduchých priemyselných cukrov, nie je tou najsprávnejšou voľbou.

 

A na záver, hlad je predsa len hlad. Či už máte chuť na sladké, či slané, určite to bude pre vás jedlo so šťastným príbehom. Preto, bez ostychu, kliknite na Bistro.sk a objednajte si jedlo, po ktorom práve  vaše chute volajú.

 

Zdroj: https://www.buzzfeed.com/justinabarca/food-facts-that-will-blow-your-mind?utm_term=.rg3mXWdy3#.bkmp7X2NJ