Blog Bistro.sk Vychutnajte si s nami tie najlepšie jedlá.
12. august 2020

Patrik Paulínyi: Najšialenejšie veci sa mi prihodili práve v Maroku

Stredomorie - pravidelná dovolenková destinácia všetkých obyvateľov vyššie položených krajín. Dávna história, impozantná architektúra ale aj pestrá kuchyňa sú základným kameňom pre mimoriadne zážitky. Stredomorskú kuchyňu, známu aj neznámu, nám predstaví scestovaný fotograf Patrik Paulínyi.

 

 

Ahoj Paťo! Videli sme viacero cestovateľských fotiek z tvojich zážitkov a musíme povedať, že sa nám veľmi páčili. Ak by si sa však mal pár slovami predstaviť niekomu, kto ťa nepozná, čo by si o sebe povedal? 

 

Rád fotím, natáčam, trávim čas v prírode a horách, odkiaľ sa vždy snažím ľudom priniesť nejaké pekné obrázky. Pár rokov dozadu som prepadol cestovaniu. Je to pre mňa tá najväčšia škola, ale taktiež inšpirácia do tvorby. Čo sa týka obľúbených krajín, tak to sú Faerské ostrovy, Nórsko, India, Vietnam. Presné číslo, koľko krajín som precestoval neviem, ale bude to niekde medzi 40-50.

 

 

Koľkokrát si bol v stredomorských krajinách? Ktoré miesta si tam navštívil? 

 

Vôbec netuším koľkokrát som tam bol. Taliansko patrí k mojim najobľúbenejším krajinám a snažím sa tam chodiť pravidelne. Taktiež Andalúzia a Maroko. Najšialenejšie veci sa mi prihodili práve v Maroku. Párkrát ma okradli a vrchol bol, keď sme odviezli stopára. Pozval nás na večeru na tradičný Tajine, no napokon sa z neho vykľul obchodník a nasilu sa nám snažil predať koberce. Tiež Veľká noc na Santorini bol nezabudnuteľný zážitok. V meste Pyrgos domáci rozostavili po meste tisícky sviečok, ktoré sa večer zapálili. Vyzeralo to, ako keby celé mesto bolo v plameňoch.

 

 

Čo ťa najviac baví na stredomorskej kuchyni?

 

Množstvo jedál je veľmi rýchlych jednoduchých a taktiež zdravých :)

 

Povedz nám niečo o svojom vzťahu k stredomorskej kuchyni, kedy si ju prvýkrát ochutnal a vďaka čomu sa ti zapáčila?

 

Úplne prvé, čo sa mi vrylo do pamäti, bol obrovský steak v Grécku, na dovolenke s rodičmi, keď som bol ešte malý chlapec. K tomu tzatziki a čerstvý voňavý chlebík. Od tohto momentu sa mi tieto grilované jedlá vždy spájajú so Stredomorím.

 

TIP: Šťavnaté grilované mäso alebo ryby môžeš ochutnať v bratislavskom Suvlaki Bistro!

 

 

Aké konkrétne jedlá máš najradšej?

 

Veľmi rád mám falafel, tajine, ale taktiež milujem polievky. Dokonca marocká šošovicová je jedna z mojich najobľúbenejších.

 

Ak by si mala niekomu odporučiť niečo netradičné resp. menej tradičné zo stredomorskej kuchyne, čo by to bolo?

 

Určite marocký tajine. Pripravuje sa na mnoho spôsobov, môže byť mäsový, ale aj vegetariánsky. Jedlo sa dusí v hlinenej nádobe vo vlastnej šťave bez nutnosti podlievania vodou a je to veľmi jednoduché a chutné.  

 

Paťovi ďakujeme za rozhovor a prajeme veľa ďalších parádnych cestovateľských zážitkov.