Blog Bistro.sk Vychutnajte si s nami tie najlepšie jedlá.
15. október 2019

Lacné, pestré a pikantné. Indické jedlo ti pomôže aj schudnúť

Miluješ exotiku a nebojíš sa ochutnať ani jedlá, ktoré od slovenskej kuchyne utekajú na míle ďaleko? Potom pre teba musí byť obrovským lákadlom indická strava. Doslova žiari všetkými farbami, je garanciou čerstvosti, nestojí veľa a zaručene preberie tvoje chuťové poháriky. Vedel si napríklad aj to, že vďaka indickému jedlu môžeš schudnúť? 

 

India je krajinou, ktorú charakterizuje rôznorodosť, s tým snáď budeš súhlasiť aj ty. A presne to isté platí aj pri jedle. Ak si túto krajinu už navštívil, vyskúšal si indickú reštauráciu, alebo aspoň videl zopár fotografií, vieš, že Indovia ti naservírujú jedlo na pomerne veľkom podnose. Nájdeš tam všetko - niekoľko druhov omáčok (prevažne pikantných), strukoviny, ryžu, čerstvú zeleninu a chlieb. Ten sa ani trochu nepodobá na ten slovenský, ale pripomína skôr placky, ktoré vedia Indovia pripraviť na niekoľko spôsobov. Nechýba ani dezert - ovocie, šťavy alebo sladkosti. V tých cukrom rozhodne nešetria. Kto ochutnal, vie o čom je reč. 

 

 

Jedlo vychádza z náboženstva a kultúry. Je vecou rodiny. Indovia si zakladajú na tom, aby sa pri jedle zišli všetci členovia rodiny. Pripravujú ho väčšinou ženy, no pri stole sa čakajú a nikto nezačne jesť, kým nie sú prítomní všetci. Keďže podľa hinduizmu je krava posvätným zvieraťom, asi ťa neprekvapí, že sa v ich jedálničku neobjavuje hovädzina. No ani hydinu alebo jahňacinu nekonzumujú v takom množstve ako my. Mäso si dajú len raz za čas a preferujú vegeteriánsku stravu (údajne až 80 percent z nich). V Indii sú dokonca aj pobočky známych fastfoodových reťazcov bezmäsité. 

 

Naopak, čo sa týka korenia, tým rozhodne nešetria. Hoci je indické jedlo známe predovšetkým svojou pikantnosťou, skutočnú chuť mu dodáva celá zmes korení. Základom je karí korenie. Jednotlivé koreniny dokonca zvyknú mlieť len tesne pred ich použitím, aby zachovali čerstvosť jedla. Môžeš si všimnúť, že myslia na každý detail a nie je pre nich dôležitá len čerstvá zelenina či ovocie, ale skutočne všetko. 

 

 

Na výraznú chuť sú domáci zvyknutí a naša strava by sa im pravdepodobne zdala málo výrazná. Horšie to je s turistami. Tých pikantnosť väčšiny jedál dokáže poriadne potrápiť, a to aj napriek tomu, že na nich Indovia berú ohľad. Podávajú im jedlo, ktoré je o polovicu menej štipľavé. Problémom môže byť aj stolovanie. Pravdepodobne si si všimol, že Indovia jedia rukou, no ak chceš pôsobiť slušne, mal by si jesť len pravou a dávať si pozor na dlaň. Tá musí za každých okolností ostať čistá. 

 

Napriek tomu, že je indická strava pomerne jednoduchá a lacná, ponúka množstvo benefitov. Vďaka veľkému množstvu zeleniny, strukovín a minimálnemu požívaniu mäsa, prospieva organizmu. Pomôže ti cítiť sa fit a udržať si štíhlu líniu. Mnohí dokonca veria, že je indické jedlo zárukou dlhovekosti, čo môže byť aj pravda. Všimni si akého veku sa dožívajú a akí sú v starobe čiperní. 

 

via GIPHY

 

Veria tomu, že človek je naozaj tým, čo je. Preto je zdravá strava garanciou zdravého a dlhého života. Jedlom dokonca aj liečia fyzické či psychické problémy. Každý milovník jedla musí byť z ich filozofie nadšený, pretože podľa Indov je sýty človek spokojným človekom. Ak si ťa ich kuchyňa získala, máme pre teba dobrú správu. Nemusíš za ňou cestovať tisíce kilometrov, vychutnať si ju môžeš už aj na Slovensku. Indické reštaurácie k nám priniesli kúsok exotiky a tešia sa obľube. Ak sa ti nikam nechce chodiť, pravú indiu si môžeš vychutnať aj doma. Stačí, ak si klikneš na Bistro.sk a objednáš. 

 

Objednaj obrázok