Blog Bistro.sk Vychutnajte si s nami tie najlepšie jedlá.
01. apríl 2019

3 dôvody, prečo sa radšej nepúšťajte do šialenej diéty!

Chceli by ste do leta vyzerať ako modelky a modeli z časopisov? Rozhodli ste sa podstúpiť diétu, ktorá sľubuje rýchly úspech? My vás varujeme, radšej sa stravujte normálne a s rozumom, pretože šialené diéty môžu spôsobiť vážne zdravotné ťažkosti. A vy chcete byť predsa na pláži a nie chodiť po lekároch, poprípade poležať si so smutným úsmevom pár dní v nemocnici.

 

Konečne aj na Slovensko dorazila dlho očakávaná jar a je pochopiteľné, že do leta chce mať každý megadobrú postavu. Avšak diéty, ktoré sľubujú expresné výsledky, môžu byť zdraviu škodlivé. Tak sa pozrime spoločne na to, prečo nie je vhodné sa do nich bezhlavo púšťať. 

 

1. Príliš málo kalórií

Čím menej kalórií, tým úspešnejšie chudnutie? Nuž, ste naozaj na omyle. Ak nedodáte organizmu potrebnú energiu, ktorú potrebuje na každodenné fungovanie, potom sa telo prepne do "úsporného režimu" a pekne si uloží každú jednu kalóriu, ktorú takpovediac skonzumujete. Nehovoriac o tom, že vám bude chýbať tá spomínaná energia a to spôsobuje únavu, podráždenosť, stratu koncentrácie a za to sa vám v práci (ale ani v rodine) nepoďakujú. Je tu ešte jedna zlá správa! Ak sa vzdáte po pár týždňoch diéty, kilá sa vám vrátia. Veselo a ruka v ruke s ďalšími kilečkami. 

Radšej zdravo a chutne: kuracie prsia zapekané so sušenými paradajkami a mozzarellou, kuracie prsia s cuketou, cibuľkou, yakitori omáčkou a ryžou alebo fit kurací šalát

 

Objednaj obrázok

 

2. Dlhý zoznam zakázaných jedál

Vyradím všetky jedlá, z ktorých môžem pribrať a schudnem. Opäť len mylná predstava, nie je to tak! Pre optimálne fungovanie organizmu potrebuje vaše telo všetky výživné látky, čiže bielkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny i minerály. Módna diéta, ktorá radí vynechať všetky tuky alebo sacharidy, narušuje rovnováhu tela. Samozrejme, uprednostnite nenasýtené mastné kyseliny a komplexné sacharidy. Ak znížite konzumáciu ovocia, telu nedoprajete tkz. fruktózu, oberáte ho o cenné vitamíny, minerály aj vlákniny.

Radšej zdravo a chutne: celozrnná vegetariánska pizza, slzovkové rizoto so zeleninou, pohánkový šoulet z cíceru, fazule a mrkvy alebo pečený losos s bylinkovou strúhankou a maslovými zemiakmi s pažítkou

 

 

3. Zažívacie ťažkosti

Okrem vyššie uvedených nepriaznivých účinkov môže mať nevhodná strava negatívny vplyv aj na tráviaci systém. Šialené diéty, ktoré sú v móde, môžu spôsobiť zápchu, alebo práve naopak - hnačku, nadúvanie, bolesti žalúdka, kŕče a môžu zaťažovať žlčník. Ak ste sa už rozhodli pre diétu, nepúšťajte sa do tých, ktoré sľubujú takmer okamžité výsledky. Musíte si predsa uvedomiť, že kilá nezmiznú v priebehu niekoľkých týždňov. Buďte trpezlivý, poraďte sa s dietológom, ktorý vám nastaví jedálniček tak, aby ste kilá zhodili, no zároveň zachovali to najcennejšie čo máte, zdravie! 

Radšej zdravo a chutne: ovsenná kaša s kokosovým cukrom, goji, praženými mandľami a arašidmi v karameli, wrap s fazuľami a hovädzím mäsom alebo quinoa šalát s morčacím mäsom

Zdroj: Nosalty