Blog Bistro.sk Vychutnajte si s nami tie najlepšie jedlá.
15. január 2019

7 základných otázok a odpovedí o potravinách

Ako správne uchovávať potraviny, je niekedy pre nás úplná maturita. Dobre vieme, že by sme nikdy nemali svoju bezpečnosť podceňovať. Tu sú odpovede, na sedem najbežnejších otázok o jedle, o ktorých sme mali niekedy pochybnosti.

Jedlo

1. Piť vodu, ktorá bola odstáta niekoľko dní?

Vodu, ktorú pijeme priamo z kohútika, by sme mali nechať odstáť zhruba hodinu. Dôvodom je,  aby sme znížili obsah chlóru v nej. Pokiaľ, by ale voda stála vo fľaši niekoľko dní, bolo by to pravdepodobne zvláštne, ak by sme ju pili.  Hoci samotná voda neobsahuje žiadne zložky, ktoré by zhoršili jej chuť a nie je ani nijako nebezpečná. Ak však ide o balenú vodu, tam je dôležité, aby bola uskladnená správne.

 

2. Môžeme piť mlieko po uplynutí dátumu spotreby?       

Možno nám to nikdy nenapadlo, ale  existujú ľudia, ktorí nepozerajú na exspiráciu mlieka. Spoliehajú sa na svoje chuťové kanáliky. Ochutnávajú ho, aby odhalili, či je alebo nie je pokazené. Práve táto metóda, ale nie je tá správna. Mlieko po uplynutí spotreby, by sme nemali nikdy piť, aj keď sa nám podľa chuti zdá, že pokazené nie je. Konzumácia takéhoto mlieka, totiž zvyšuje riziko rozvoja chorôb prenášaných baktériami napriek nezmenej chuti.

 

3. Jesť tepelne upravené mäso, ktoré bolo mimo chladničky niekoľko hodín?

Po dovarení by mäso nemalo byť dlhšie ako dve hodiny mimo chladničky. Po vychladení by sme ho hneď mali umiestniť  do chladničky, nakoľko podlieha rýchlej skaze. Takže najlepšie je neriskovať, čo sa mäsa týka.

 

4. Musí byť maslo v chladničke?

Maslo by sa malo vždy uchovávať v chladničke. Keď je uskladnené pri vyšších teplotách je vystavené riziku zvýšenej oxidácie a môže mať potom neobvyklú až nepríjemnú chuť.

 

5. Mala by sa surová zelenina a ovocie umývať?

Pokiaľ  na kupovanej zelenine či ovocí nie je napísané, že sú vhodné na priamu konzumáciu, je nevyhnutné, aby sme ich dôkladne umyli. Dôvodom je fakt, že na nich môžu byť nečistoty ako aj pozostatky pesticídov. Aby sme potom nedopadli ako Snehulienka, keď si odhryzla z jablka.

jedlo

6. Môžeme jedlá z hríbov prihrievať?

Vo všeobecnosti sa huby môžu prihrievať rovnako ako akékoľvek iné jedlo. Ak predsa máme polievku, do ktorej sme pridali pár hríbov, tak ju nevyhodíme kvôli nim, keď sa celá nedoje. V podstate platí len jedno pravidlo a to, aby sa takéto jedlo zohrievalo vždy len raz. Čiže vždy len porciu, ktorú zjeme. Pri opakovanom ohrievaní  totiž hrozí zmena zloženia bielkovín a môže sa stať, že potom hríby budú ťažšie na trávenie.

 

7. Je správne umývať vajíčka?

Niekedy sa tomu skrátka nevyhneme a je potrebné umývať aj vajíčka. Má to svoje opodstatnenie hlavne, ak sú z domáceho chovu a sú znečistené. Napriek tomu, vajcia by sme mali umyť len bezprostredne pred použitím, nikdy nie skôr. Škrupina vajíčka má totiž ochrannú vrstvu, ktorá bráni prechodu baktérií cez póry. Celkovo by sa vajíčka umývať, ale nemali. Škrupiny však môžu obsahovať stopy salmonely a preto po manipulácií s vajíčkami si vždy musíme umyť ruky. Z tohto dôvodu je teda dôležité, aby sa vajcia prehrievali cez 70 °C a nemali by sme ich konzumovať surové.

 

Bonus: Je dobré objednávať si jedlo?

Áno, toto je tá správna voľba. Keďže už máme zodpovedané otázky ohľadom potravín, môžeme sa pustiť smelo do jedla. Objednávka cez Bistro.sk už čaká na svoje potvrdenie. Vyberte si chutné jedlo kedykoľvek  a bez akýchkoľvek pochybností. 

 

Objednaj obrázok

Zdroj: hungryforever